Bieszczadzkie dary

Produkty regionalne

W naszym ośrodku oferujemy możliwość zakupu bieszczadzkich produktów regionalnych. Oferowane przez nas produkty są w pełni naturalne i ekologiczne, przygotowywane na podstawie receptur przekazywanych przez pokolenia. Tworzone przez nas lub dostarczane przez zaprzyjaźnionych lokalnych dostawców produkty, korzystnie wpływają zdrowie i organizm ludzki, stanowiąc źródło cennych witamin i minerałów naturalnego pochodzenia.
Nie zawierają one sztucznych barwników, konserwantów, parabenów oraz sztucznych substancji zapachowych.

Oliwy i oleje

W naszej ofercie


Olej lniany

Olej lniany to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych. Te najcenniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwasy Omega-3 to tzw. “zdrowy tłuszcz”, który jest szczególnie polecany przez dietetyków - a w oleju lnianym jest go mnóstwo. Olej lniany poprawia pracę układu pokarmowego, wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu. Ma również sprawdzone i szerokie zastosowanie jako kosmetyk - zmniejsza szorstkość skóry, dłużej utrzymuje nawilżenie skóry. Idealny również do olejowania wysokoporowatych, zniszczonych włosów - wygładza je, utrzymując barierę zatrzymującą nawilżenie we włosie.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki może być wykorzystywany zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Doskonale sprawdza się jako środek wspomagający leczenie alergii, astmy, buduje odporność, działa ochronnie na żołądek, wątrobę i drogi żółciowe. Jest doceniany również w kosmetyce ze względu na właściwości przeciwłupieżowe, łagodzi trądzik i atopowe zapalenie skóry.

Olej konopny

Olej konopny powstaje z konopi siewnej, która w odróżnieniu od konopi indyjskiej nie działa psychoaktywnie, ponieważ nie zawiera THC. Nie tylko ciekawie wygląda i dobrze smakuje, ale i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Ma dobroczynny wpływ na zdrowie zwiększając naturalną odporność organizmu, wzmacniając naczynia krwionośne oraz łagodząc stany zapalne organizmu i bóle stawów. Reguluje również gospodarkę hormonalną organizmu, łagodząc objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i działaj uspokajająco. Jest bogaty w przeciwutleniacze i chroni organizm przed nowotworami.

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu sprawdza się głównie jako lek na wątrobę, obniża również poziom cukru we krwi i stabilizuje cholesterol. Działa też antyutleniająco i przeciwzapalnie, dzięki czemu z powodzeniem wykorzystywany jest przy leczeniu chorób skórnych. Ma także potwierdzone działanie antynowotworowe . Stosowanie oleju z ostropestu polecane jest szczególnie osobom chorym na chorobę alkoholową, gdyż doskonale zalecza marskość wątroby i dolegliwości ze strony nerek. Oprócz witaminy E, K i C, posiada w swym składzie między innymi garbniki, białka, cukry, tłuszcze, fitosterole i minerały. Regularne stosowanie oleju z ostropestu powinno zapewnić m.in. prawidłową pracę wątroby i cykliczną stymulację procesów oczyszczających organizm.

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasożyty, a także na schorzenia prostaty i układu moczowego. Z kolei w kosmetyce stosowany jest w celu wzmocnienia włosów i nawilżenia skóry. W kuchni olej z pestek dyni można dodać do lodów waniliowych czy sernika. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnymy - wszystko dzięki zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych.

Miody

W naszej ofercie


Miód spadziowy

Miód spadziowy w przeciwieństwie do miodów nektarowych, powstaje nie z nektaru kwiatów, lecz ze spadzi, czyli soków niektórych gatunków drzew. Żerująca na drzewach mszyca oraz czerwce wysysają z młodych pędów liści soki roślinne. Pobierają z niego białko a w postaci odchodów pozostawiają nie strawioną słodką patokę zawierającą nie tylko cukry ale również wiele cennych związków chemicznych. Pszczoły zbierając tą substancję, wzbogacają ją własnymi enzymami oraz po zagęszczeniu doprowadzają do postaci miodu. Miód spadziowy ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków makro i mikrośladowych, zalecany jest jako odżywka w okresie rekonwalescencji u osób z hiperwitaminozą, anemią oraz pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Ze wszystkich gatunków miodu, posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne oraz łagodzące kaszel. Szczególnie polecany w schorzeniach dróg oddechowych oraz zimowych przeziębieniach.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy z propolisem to połączenie cech wynikających z własności miodu wielokwiatowego, uzupełnionych działaniem propolisu. Regularne spożywanie chociażby niewielkich ilości, podnosi odporność organizmu na alergie wynikające z wiosennego pylenia roślin. Dzięki propolisowi działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowa jak i przeciwgrzybiczo. Należy pamiętać, iż propolis stanowi najsilniejszy na świecie, naturalnego pochodzenia antybiotyk o bardzo szerokim spektrum działania, przy tym nie wykazujący żadnych własności toksycznych na nasz organizm. UWAGA!: U niektórych osób występuje uczulenie na propolis. Przed pierwszym zastosowaniem należy przeprowadzić test, rozprowadzając niewielką ilość miodu zawierającego propolis na zgięciu ramienia.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy zaliczany jest do grupy najbardziej znanych miodów w naszym kraju. Ze względu na wyjątkowo jasne zabarwienie, jest łatwo rozpoznawalny. Po naturalnej krystalizacji, zachodzącej najszybciej wśród wszystkich gatunków miodu, tworzy bardzo długie łańcuchy, przez co staje się wyjątkowo twardy. W celu ułatwienia konsumpcji miodu rzepakowego, bardzo często jeszcze w płynnej konsystencji, poddaje się go kremowaniu, przez co na długo zachowuje postać ułatwiającą nabieranie jak i smarowanie. W stosunku do pozostałych gatunków miodu charakteryzuje się wysoką zawartością glukozy, innych cukrów prostych, potasu i magnezu. Miód rzepakowy w szczególności zalecany jest osobom ze schorzeniami serca oraz układu krążenia. Powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co sprzyja lepszemu dotlenieniu i odżywieniu oraz zapobiega miażdżycy. Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi a uzupełniając niedobór potasu, normuje pracę serca.

Miód lipowy

Spośród cech miodu lipowego warto wyróżnić przede wszystkim działanie: przeciw-bakteryjne, wykrztuśne, napotne, a także przeciwgorączkowe. Może działać uspokajająco i lekko nasennie. W praktyce działa przeciwkaszlowo, rozgrzewająco, kojąco, regulująco na ciśnienie tętnicze krwi. Miód lipowy wpływa na organizm człowieka łagodnie moczopędnie. Regularne spożywanie miodu lipowego może wzmacniać odporność i zmniejszać częstotliwość zapadania na infekcje. Miód lipowy, podobnie jak sam napar z kwiatów lipy posiada właściwości lecznicze. Ma szczególnie korzystny wpływ na dolegliwości górnych dróg oddechowych.

Miód lipowo-akacjowy

Miód lipowo-akacjowy doskonale sprawdza się w przypadku przeziębień, ponieważ ma działanie przeciwgorączkowe. Można go też śmiało stosować podczas kaszlu. Działa wykrztuśnie a zarazem dobrze wpływa na drogi oddechowe. Przynosi ulgę osobom narażonym na długotrwały stres. Rozpuszczony w wodzie i wypity przed snem, pomaga w zasypianiu osobom cierpiącym na bezsenność. Miód akacjowy pomaga na wszystkie sprawy związane z przemianą materii, zgagą, nadkwasotą i na wszystkie problemy z jelitami. Jego smak jest bardzo słodki, dla niektórych bywa mdły. Spożywanie tego miodu pozytywnie działa na układ moczowy wspomagając pracę nerek i zapobiegając powstawaniu kamieni nerkowych.

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy jest najpóźniej występującym gatunkiem miodu na terenie naszego kraju. Spośród wszystkich rodzajów miodu, wykazuje najsilniejsze działanie diuretyczne oraz przeciwgrzybiczne. Stanowi najlepszy gatunek miodu przy infekcji układu moczowego zwalczając zakażenia oraz stany zapalne nerek jak i pęcherza. Wysoka zawartość rutyny i kwercetyny, sprzyja lepszemu ukrwieniu żył kończyn dolnych i nerek.

Miód gryczany

Miód gryczany spośród wszystkich gatunków miodu, charakteryzuje się najwyższą zawartością rutyny. Naturalnego pochodzenia rutyna w połączeniu z wieloma dodatkowo występującymi związkami chemicznymi, sprawiają że jest to doskonały produkt wzmacniający jak i oczyszczający naczynia krwionośne. Ponadto rutyna zapobiega rozkładowi witaminy C poprawiając jej przyswajalność, sprzyja szybszemu gojeniu się ran, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych, dlatego też jego spożywanie polecane jest przy złamaniach. Ponadto wykazuje korzystny wpływ na wzrok, słuch oraz na poprawia pamięci.

Miód leśna malina

Miód leśna malina jest gatunkiem miodu szczególnie lubianego przez dzieci, na co zasadniczy wpływ ma jego łagodny smak. Ze względu na okres występowania, wynikający z pory kwitnienia zarówno maliny leśnej oraz często spotykanej w tym czasie spadzi, łączy w sobie ich wspólne cechy. Posiada właściwości działające zarówno napotnie jak i przeciwgorączkowe. Doskonały na wszelkiego typu infekcje jak i przeziębienia w okresie jesienno-zimowym.

Miód mniszkowy

Miód mniszkowy wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę drogi żółciowe oraz żołądek. Szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka. Stosowany również jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Miód mniszkowy wykazuje ponadto właściwości odtruwające, wspomagając usuwanie z organizmu związków toksycznych. Polecany osobom cierpiącym na dolegliwości reumatoidalne.

Miód faceliowy

Miód faceliowy jest jednym z mniej rozpowszechnionych gatunków miodu. Jako nektar pozyskiwany jest przez pszczoły z rośliny o nazwie facelia błękitna. Jest to bardzo jasny miód o żółtawym zabarwieniu. Po krystalizacji jaśnieje jeszcze bardziej przyjmując kremową konsystencję. Smakowo jest delikatnym gatunkiem miodu, przez co bardzo lubią go dzieci oraz osoby unikające intensywnych aromatów. Miód faceliowy zawiera mnóstwo minerałów jak i witamin stanowiących cenne składniki odżywcze. Jest bogaty w magnez i żelazo przez co wspomaga kondycję psychiczną jak i fizyczną organizmu. Doskonale sprawdza się w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych w tym astmy oskrzelowej. Należy go stosować również przy nadciśnieniu jak też i miażdżycy. Warto podawać go dzieciom, które w okresie rozwoju każdego dnia uczestniczą w wysiłku fizycznym oraz intelektualnym.

Miód z imbirem

Już od wieków miód uznany został za najcenniejszy dar natury. Stanowi wyjątkowo bogate źródło substancji wspomagających poprawne działanie organizmu człowieka. Połączenie miodu z imbirem tworzy kombinację o ponadprzeciętnych właściwościach zdrowotnych. Imbir posiada bardzo szerokie spektrum działania - antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze jak i przeciwutleniające. Ilość badań przeprowadzonych w oparciu o imbir jest wręcz niezliczona. Potężna dawka bioaktywnych związków zawartych w imbirze, czyni go wyjątkowo skuteczną substancją w walce z wieloma chorobami. W chorobie refluksowej żołądka, imbir jest bardzo skuteczną alternatywą w odróżnieniu do syntetycznych preparatów. Nie tylko ze nie wywołuje skutków ubocznych, to przywraca naturalne pH organizmu powodując jego odkwaszenie. Imbir wykazuje bardzo silne właściwości przeciwzapalne jak i przeciwbólowe. Od stuleci używany jest jako niezawodny środek w walce z przeziębieniem i grypą. Posiada właściwości rozgrzewające jak i napotne. Do najcenniejszych właściwości imbiru należą zdolność zwalczania komórek rakowych jak też i zapobieganie ich powstawaniu. Ostatnie badania wykazują pozytywne działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, jajników, prostaty jak i jelita. Wyjątkowo intensywny aromat imbiru, bardzo często budzi niechęć u wielu osób do jego stosowania. Połączenie imbiru wraz z miodem nie tylko że tłumi jego ostry aromat, ale wręcz nadaje mu jeszcze subtelniejszego charakteru.

Miód z babką lancetowatą

Miód wielokwiatowy z dodatkiem babki lancetowatej zalecany jest dla osób z problemami oddechowymi. Doskonale zwalcza kaszel palacza. Może być stosowany jako środek wspomagający leczenie schorzeń górnych dróg oddechowych - chorobach z przeziębienia, kaszlu, zapalenia oskrzeli i zaflegmieniu. Babka doskonale sprawdza się w stanach zapalnych śluzówki jamy ustnej, gardła i przewodu pokannowego dzięki irydoidom oraz naturalnym związkom śluzowym. Miód z babką lancetowatą zawiera między innymi witaminy A,C,K i szereg cennych minerałów w tym krzem, miedź, których brakuje we współczesnej żywności a są niezbędne. Oprócz tego można go stosować przy problemach trawiennych, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nawracających chorobach pęcherza moczowego a także osłabieniu.

Miód z pokrzywą

Miód wielokwiatowy z dodatkiem pokrzywy pozytywnie oddziałuje na cały organizm przez zawartość witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu czy wapnia. Polecany szczególnie przy problemach skórnych, zwłaszcza trądziku, który ma podłoże bakteryjne, ponieważ pokrzywa wykazuje właściwości antybakteryjne. Do tego wspomaga funkcjonowanie wątroby, trzustki czy żołądka, których zaburzona praca może negatywnie wpływać na stan skóry. Miód z dodatkiem pokrzywy zalecany jest także na problemy z układem trawiennym, przy biegunkach oraz nieżycie jelit czy żołądka. Wykazuje też właściwości moczopędne, polecany jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową oraz borykającym się z zatrzymaniem wody organizmie. Połączenie tych dwóch naturalnych produktów stanowi wyjątkową kompozycję - łagodny smak pokrzyw świetnie pasuje do słodkiego smaku prawdziwego miodu.

Miód czekoladowy

Miód czekoladowy powstaje w wyniku połączenia dwóch naturalnych składników: miodu oraz kakao. Wiele osób niesłusznie stawia go niżej w klasyfikacji z innymi miodami. Stanowi ponadklasową alternatywę dla wszelkiego rodzaju kremów czekoladowych oferowanych dzieciom jako przysmak do pieczywa. Głównym składnikiem jest miód a nie wysoko uwodornione oleje roślinne będące podstawą wszelkiego rodzaju margaryn. Oleje roślinne po uwodornieniu są przyczyną wielu poważnych chorób sercowo naczyniowych. Nie wolno już od najmłodszych lat podawać dzieciom produktów będących szkodliwymi. Nasz miód czekoladowy powstaje jedynie z połączenia miodu i kakao a nie poprzez dodatek wszelkiego rodzaju czekolad. Nie zawiera laktozy, przez co może być bezpiecznie spożywany nawet przez osoby mające uczulenie na mleczne produkty. Odżywcze i prozdrowotne własności miodu na organizm człowieka a w szczególności wieku dziecięcego, są szeroko znane. Połączenie ich ze skarbnicą przeciwutleniaczy, wysokiej zawartości magnezu oraz innych cennych mikroelementów, znajdujących się w kakao, stanowi kusząco smaczną propozycję, nie tylko dla najmłodszych.

Miód z cynamonem i wanilią

Miód z cynamonem i wanilią. Ludzkość od wieków uważała miód za zbawienny środek na wiele dolegliwości. Uznawano go za dar natury, bogaty w składniki odżywcze i obdarzony w moc ziół, przez co stosowany był do leczenia niemalże wszystkich chorób. Z kolei cynamon od tysięcy lat znajduje czołowe miejsce jako składnik wielu preparatów o leczniczych właściwościach. W tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej do dziś jest stosowany w leczeniu przeziębień, infekcji, kaszlu, problemach z trawieniem, leczeniu trzustki, stanach zapalnych, problemach z krążeniem i kosmetyce. Zatem połączenie obydwu substancji tak mocno oddziałujących na organizm człowieka, tworzy produkt o wyjątkowych właściwościach zarówno odżywczych jak też i zdrowotnych. Miód z cynamonem poprawia trawienie, przyśpiesza spalanie tłuszczu, zapobiega chorobom krążenia a także pomaga w leczeniu bezsenności. Miód z cynamonem i wanilią stanowi idealny dodatek dla wszystkich, którzy pijąc kawę lub herbatę, poszukują czegoś znacznie głębszego aniżeli tylko ukojenie pragnienia.

Miod z dodatkiem kawy

Miód pszczeli zazwyczaj doceniany jest za właściwości pro zdrowotne. Zdecydowanie rzadziej biorąc miód mamy na myśli jego własności pobudzające. W przypadku zmęczenia fizycznego jak też i psychicznego, spożycie kilku łyżeczek miodu przynosi efekt odzysku dodatkowej energii. Kierując się tym wyzwaniem, stworzyliśmy kompozycję na bazie miodu wielokwiatowego z dodatkiem kawy. Miód wielokwiatowy z pośród wszystkich miodów stanowi najbogatszą bazę mikro i makro elementów, które szczególnie potrzebne są po wysiłku fizycznym czy umysłowym . Natomiast kawa jako produkt zawierający naturalną kofeinę, w bardzo szybkim czasie przynosi efekt pobudzenia, zwiększa sprawność myślenia oraz znosi zmęczenie psychiczne oraz fizyczne. Nasza kompozycja stanowi doskonale uzupełnienie dla osób poszukujących nowych doznań smakowych.

Ekstrakty

W naszej ofercie


Larendogra - woda królowej węgierskiej

Stworzenie larendogry przypisuje się królowej Elżbiecie, córce Władysława Łokietka. Głównie dzięki cudownym właściwościom wyciągu, królowej udało się dożyć sędziwego wieku zachowując wyjątkowe zdrowie i urodę.

Stosowana wewnętrznie ze względu na swoiste własności surowców użytych do jej produkcji, jest ona cudownym środkiem odżywczym szczególnie dla serca, mózgu oraz układu nerwowego. Zewnętrznie stosuje się ją jako toniku do twarzy po uprzednim rozcieńczeniu w równych proporcjach z przegotowaną i ostudzoną wodą.

Stosowanie: 3 - 4 x dziennie po 15 - 20 kropli na ćwierć szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.

Uwaga: Nie stosować w okresie ciąży.

Kwiat głogu na miodzie

Kwiaty głogu zawierają m.in. fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, pektyny, sole mineralne, witaminę C oraz z grupy B. Najbardziej cenna jest duża zawartość flawonoidów jak i procyjanidów. Związki flawonoidowe działają rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych. Szczególne znaczenie ma to w przypadku naczyń wieńcowych - zwiększając dopływ utlenionej krwi do mięśnia sercowego oraz likwidując ból jak i duszności. Procyjanidy powodują zaś łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego. Kwiat głogu zwiększa też silę skurczów serca, nieznacznie zwalniając ich częstotliwość, dzięki czemu pracuje ono wydajniej. Ponadto ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne mózgu.

Stosowanie: 2 - 3 x dziennie po 20 - 30 kropli na ćwierć szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.

Szczeć pospolita na miodzie

Preparaty ze szczeci działają bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Antybiotyczne działanie rośliny wykorzystywane jest w leczeniu reumatyzmu, choroby wrzodowej żołądka jak i odpornej na syntetyczne antybiotyki boreliozie. W przeciwieństwie do syntetycznych antybiotyków, stosowanych w walce z boreliozą w bardzo długim czasie, preparaty ze szczeci nie osłabiają organizmu czyniąc go podatnym na szereg innych chorób. Szczeć likwidując krętki borelii, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, pomagając w usuwaniu źródła choroby.

Stosowanie: Pierwszy tydzień stosujemy 3 x dziennie po 5 kropli na ćwierć szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Co tydzień kolejno zwiększamy dawkę o 5 kropli aż do wartości 30 kropli jednorazowo. Po tym okresie jeszcze przez rok raz w miesiącu przez 3 dni stosujemy dawkę 3 x dziennie po 30 kropli.

Nagietek lekarski na miodzie

Wyciągi z nagietka stosowane są zewnętrznie jak i wewnętrznie. Zewnętrznie używany jest przy różnego rodzaju uszkodzeniach skóry, takich jak rany, stłuczenia i obtarcia naskórka, a także w owrzodzeniach żylakowych, zapaleniu skóry, oparzeniach, ranach pooperacyjnych. Wewnętrznie nagietek stosowany jest w nieżycie żołądka, i jelit, a zwłaszcza w przewlekłym i odpornym na inne leki wrzodzie żołądka i dwunastnicy oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Stosowanie: 3 - 4 x dziennie po 30 - 40 kropli na ćwierć szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.

Pokrzywa zwyczajna na miodzie

Pokrzywa poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Pokrzywę zaleca się stosować w stanach zapalnych dróg moczowych, a także w kamicy moczowej. Zalecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę, gdyż przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi. Ponadto pokrzywa ma działanie moczopędne, ściągające, rozkurczające, przeciwgośćcowe, wzmacniające, przeciwzapalne oraz przeciwanemiczne.

Stosowanie: 3 - 4 x dziennie po 30 - 40 kropli na ćwierć szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.

Nasturcja na miodzie

Kwiaty nasturcji wykazują silne naturalne antybiotyczne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze jak i przeciwwirusowe. Szczególnie mocne działanie wykazuje na paciorkowce, wywołujące zapalenie gardła, oskrzeli jak i choroby nerek. Jako mocny antyseptyk, doskonale nadaje się do przemywania ran. Nasturcja ponadto działa odtruwające jak i przeciwbólowo. Na podstawie zaawansowanych badań potwierdzono hipotensyjne działanie nasturcji, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi poprzez hamowanie skurczu mięśni naczyń krwionośnych oraz zmniejszenie ilości płynów ustrojowych we krwi.

Stosowanie: 2- 3 x dziennie po 20- 30 kropli na ćwierć szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.

Wyciąg z chrzanu z propolisem

Głównym składnikiem chrzanu są izotiocyjan fenetylu i allilu, odpowiadające za zdrowotne właściwości rośliny. Chrzan zawiera bogatą mieszankę witamin oraz znaczące wartości pierwiastków takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Wyciąg chrzanu jest bardzo skuteczny przy zwalczaniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Zmniejsza obrzęki a eliminując przykurcze mięśni usuwa dolegliwości bólowe. Dodatek propolisu w mieszance z chrzanem, wzmacnia działan ie przeciwzapalne.

Stosowanie: Kilkakrotnie w ciągu dnia wcierać w bolące miejsce.

Ocet jabłkowy na miodzie wielokwiatowym

Ocet jabłkowy na miodzie wielokwiatowym, powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek, beż użycia jakichkolwiek substancji wspomagających jak też i zakańczających ten proces. Zawiera wiele minerałów i witamin, m.in.: potas, sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P i betakaroten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Głównym składnikiem octu jabłkowego są pektyny, witamina E i potas. Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw, ale przede wszystkim stanowi wyjątkowo skuteczną substancję w walce ze zbyt wysokim poziomem trójglicerydów i cholesterolu. Regularne spożywany w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, intensyfikuje spalanie tkanki tłuszczowej.

Stosowanie: 1 do 2 łyżki stołowe rozpuścić w pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Tak sporządzony roztwór wypijać na około pół godziny przed posiłkami.

Oliwka z kwiatu dziurawca

Olejek z kwiatu dziurawca stosowany jest leczniczo przy mięśniobólach lędźwiowych, bólach pleców, rwie kulszowej, owrzodzeniach żylakowych, reumatyzmie jak i odbudowie tarczy dysku. Dzięki zawartej w sobie hiperycynie, działa przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Ponadto działa ukrwiająco oraz rozluźniająco.

Stosowanie: Kilkakrotnie w ciągu dnia wcierać w bolące miejsce.

Wyciąg ziołowy przeciw komarom i kleszczom

Skomponowany zestaw ziół odstrasza komary i kleszcze oraz działa przeciwzapalnie. Łagodzi swędzenie i podrażnienia. Produkt do użytku zewnętrznego.
Nie stosować na otwarte rany. Chronić oczy.

Maść propolisowa

Maść propolisowa głównie polecana jest na skaleczenia, trudno gojące się rany, pękające usta, oparzenia, zapalenia skóry, odmrożenia, grzybicę, ukąszenia, odciski, zniszczone dłonie i stopy oraz pękające pięty.

Maść laurowa

Maść z liścia laurowego znanego również jako wawrzyn szlachetny, stosowana jest w przypadku dolegliwości kostnych i reumatoidalnych. Szczególne zastosowanie znajduje w przypadku ostrogi piętowej oraz haluksach. Zalecana w przypadku zwyrodnienia palucha koślawego oraz bólach reumatoidalnych kończyn dolnych i górnych.

Maśc nagietkowa

Maść nagietkowa polecana jest do pielęgnacji skóry. Szczególnie: suchej, podrażnionej, odwodnionej i mało elastycznej. Przynosi natychmiastową u lgę, łagodzi świąd oraz likwiduje zaczerwienienia. Stosowana w oparzeniach, żylakach i rozstępach.

Naturalnie i ekologicznie

Wspieramy lokalnych dostawców

Ciągle poszukujemy nowych dostawców żywności naturalnej, nie tylko zdrowej, ale też smacznej. Cenimy w naszych producentach ich pasję pielęgnowania tradycyjnych technologii, dbałość o jakość składników i wyjątkowe walory smakowe. To ogromna radość móc oferować Państwu tak wyjątkowe produkty i potrawy.